Sinds 2013 kunnen eigenaren van zonnepanelen ervoor kiezen om btw-ondernemer te worden. Maar dat gaat helaas niet met terugwerkende kracht.
In juni 2013 zette een uitspraak van het Europese Hof de fiscale status van eigenaren van zonnepanelen op zijn kop. Zie hier voor meer uitleg. Kort gezegd oordeelde het Hof dat wie tegen betaling zonnestroom terug levert aan het net in principe btw-ondernemer is.
Deze conclusie werd al getrokken door de advocaat-generaal van het Hof in maart 2013. Een Nederlander die in september 2012 een installatie met zonnepanelen in gebruik had genomen, haakte hierop aan door zich te laten registreren als btw-ondernemer en begin april 2013 een verzoek neer te leggen voor teruggaaf van de btw.
Bij het teruggaafverzoek ging het om 810 euro aan btw over de aanschaf van de zonne-installatie en 21 euro btw over de omzet van de in het laatste kwartaal van 2012 geleverde zonnestroom.
Verzoek btw teruggaaf zonnepanelen
De inspecteur van de Belastingdienst heeft het verzoek afgewezen, op grond van het feit dat de betrokkene in het laatste kwartaal van 2012 nog niet was geregistreerd als ondernemer. Daarom kon de btw-teruggaaf niet met terugwerkende kracht worden toegekend.
De rechtbank Noord-Holland vond dit onterecht, maar in hoger beroep heeft het Gerechtshof Amsterdam de inspecteur van de Belastingdienst toch gelijk gegeven, zo blijkt uit een recente uitspraak.
Het Hof baseert zich echter niet aan op de vraag of het ondernemerschap met terugwerkende kracht erkend moet worden.
Waar het om draait is dat de aanvraag voor de teruggaaf in april 2013, dus méér dan drie maanden na het desbetreffende kwartaal (laatste drie maanden van 2012) is gedaan. Dat is simpelweg te laat. Conclusie: geen btw-aftrek met terugwerkende kracht voor de geïnstalleerde zonnepanelen.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl